Изплатени са 444 339 лева на седем розопреработватели по помощта de

...
Изплатени са 444 339 лева на седем розопреработватели по помощта de
Коментари Харесай

Общо 444 хил. лева отиват при преработватели на розов цвят

Изплатени са 444 339 лв. на седем розопреработватели по помощта de minimis за компенсиране на част от разноските за преправка на цвят от маслодайна роза, годишна продукция 2021 година, оповестиха от Държавен фонд " Земеделие ".

Подадените заявки по помощта са 15, от които възможни за поддръжка са 11. Останалите четири розопреработватели ще получат дотациите си след привършване на спомагателните административни инспекции.

Размерът на помощта е 0,30 лв. на кг модифициран цвят от маслодайна роза, прецизират от фонд " Земеделие ". Преработвателите следва да са изкупили маслодайна роза от стопаните на цена за 1 кг розов цвят, не по-ниска от 2 лева./кг. без Данък добавена стойност, в размер не по-малко от 70% от размера през предходната година.

На подкрепяне подлежат предприятия, преработващи цвят на маслодайна роза (Дамасцена и Алба), регистрирани по Закона за маслодайната роза. Периодът, в който предприятията можеха да аплайват по схемата, продължи от 2 до 20 август.

Утвърденият бюджет по мярката възлиза на 3 млн. лв.. Държавната помощ е отпусната, с цел да подтиква преработвателите в изкупуването на български розов цвят. Компенсаторната мярка ще покрие част от разноските, свързани с преработката на цвят от маслодайна роза, годишна продукция 2021 година.

От бизнеса и от агроминистерството са единомислещи, че има съществуване на сериозен дисбаланс сред търсене и предложение на розовото масло в народен и интернационален аспект. Производството на розово масло надвишава два пъти потреблението, което поражда съществени остатъци, а това от своя страна води до неспособност и липса на ликвидност при преработвателите да изкупят розов цвят.

Кризата от КОВИД 19 засегна бранша съществено и българските розопроизводители изпитват  усложнения с реализация на продукцията. Така че са нужни ограничения за подкрепяне на розопроизводителите. А задачата е  опазване на работната ниша и да се защитят всички участници в това произвеждане.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР